Nuorella miehellä pitää olla tavoite!

by

Kirjoitin iltaa varten runonkin, sanoo Konstantin Nikkari.
– Ihan vain kieltä treenatakseni.
– Se ei ehkä sovi lehtiartikkelin yhteyteen, mutta perjantai-illan live-lähetyksessä esitettynä se toimii, hän naurahtaa.

Live-esiintymisellään hän viittaa suomiräpin livestream-lähetykseen, jossa Nikkari toimii yhtenä kolmesta tuottajasta. Kaksi muuta tuottajaa ovat hänen kavereitaan lapsuudesta. Lähetystä tehdään ICT-Median studiolla Lohjalla ja se julkaistaan osoitteessa www.vapaatiputus.fi.

"Meillä on myös Vapaa tiputus Telegram chat jossa pääsee juttelemaan artistien kanssa. Tervetuloa mukaan: https://t.me/vapaatiputus.

– Se on jännä, kuinka aikuisena voi löytää ystävyyden uudelleen. Lapsuudenystäväthän ovat ikuisia. Ne ystävyyssuhteet säilyvät vaikka vuosia olisi välissä, jos ei jotenkin pahasti mokaa.

Suurlohjankadulla ohi lipuvat autot ovat jopa hypnoottista katseltavaa. Konstantin Nikkari on tyytyväinen vuokraamaansa työtilaan, vaikka pintaremontti on vielä kesken. Pientä esiintymislavaakin on tilaan suunniteltu.
– Oma työpisteeni ei vaadi kuin paikan tietokoneelle, mutta tätä voi käyttää studiona. Täällä voisi tehdä esimerkiksi erilaisia livestream-lähetyksiä, talk showta tai vuokrata tätä vaikka eduskuntavaaliehdokkaille vaalipaneelia varten, Nikkari visioi.
– En ole perustamassa kahvilaa, vaan paikkaa, jossa voisi järjestää kutsuvierastilaisuuksia, hän täsmentää.

Ideoita kumpuaa. Työn alla on tällä hetkellä muun muassa dokumentti lahtelaisesta naturistista sekä kuvamateriaalia Ukrainasta, jossa hän on käynyt jo kolme kertaa kuvaamassa sotaa.
– Yksi lyhytdokumentti ”Tulossa” kertoo koirasta, joka alkoi ulvoa kuullessaan rakettien tulon ennen kuin ihmiset kuulivat ääniä, hän mainitsee esimerkin jo valmistuneesta ja katsottavissa olevasta tuotannosta.
– Kaiken sen tuhon näkeminen, Buchassa käynti ja ihmisten haastatteleminen... ymmärrän nyt käsitteen posttraumaattisuudesta. Täällä on liian romantisoitu kuva sodasta ja sotimisesta. Se on jotain muuta.
– Esimerkiksi nuoret kävivät Ukrainassa luovuttamassa verta. He saivat myöhemmin tekstarin “Kiitos lahjoituksestasi, veresi on käytetty rintamalla”, Nikkari kuvaa nuorten arkea sodan keskellä.

Lukion jälkeen Moision kasvatti lähti Rovaniemelle opiskelemaan teollista muotoilua Lapin yliopistoon. Vuosikymmenessä hän ennätti kirjaimellisesti kiertää töiden mukana maailmaa, asua muun muassa Torontossa, Turussa, Berliinissä ja Kölnissä sekä hakeutumaan Tampereelle poliisikouluun, mikä ei lopulta osoittautunut omaksi jutuksi.
– Minussa on liian paljon taiteilijaa ollakseni poliisi, hän naurahtaa.
Koronapandemia sai Nikkarin muuttamaan Lohjalle takaisin.
– Tämä on aina ollut kotini. Lohjalla on kaikkea, mutta ainakin leffafestivaalit puuttuvat.
Kotikulmiaan hän katsoo yhä myös nuoren miehen silmin.
– Mutta jos täällä on yhtä vähän tekemistä nuorille kuin 20 vuotta sitten, pitäisi tehdä jotain.
– Kun pojille antaa mielekästä tekemistä, myös käyttäytyminen muuttuu. Nuori mies ilman päämäärää on kuin laiva, jolla ei ole suuntaa. Se alkaa pyöriä ympyrää ja huonossa tapauksessa ajautuu ei toivottuihin juttuihin.
Lohjan nuorissa on aivan valtava hyödyntämätön energia.

– Joku projekti voisi olla kiinnostava toteuttaa nuorten kanssa, se voisi olla esimerkiksi reality-sarja. Täällä on valtavasti kuvauksellisia paikkoja.
– Tosin joku voisi ottaa asiakseen selvittää järven todellista tilaa. On surullista, että Moiskunkin uimaranta täytyy sulkea melkein koko kesäksi, kun lahdessa vesi ei ole uimakelpoista.

Vuodesta 2014 Nikkari on toiminut yrittäjänä, joka nykyisin tavataan enenevissä määrin kameran takaa kuin sen edestä. Hän on tehnyt videotuotantoa niin suolla treenaavasta kuin avannossa juhlivista suomalaisestakin, kuvannut mainoksia ja antanut kasvonsa kansainvälisille brändeille.
Mallitoimiston listoille ja -töihin hän ajautui omien sanojensa mukaan vahingossa, samoin tv-sarjoihin näyttelijäksi.

– Olen kyllä opiskellut näyttelemistä Suomessa ja ulkomaillakin, mutta jossain vaiheessa aloin vain kokea, ettei jatkuva itsensä myyminen ollut mielekästä. Alalla on paljon, jotka tekevät näyttelijän ja mallinkin töitä vaikka ilmaiseksi. Mitä enemmän on julkisuudessa, siitä on hyötyä, mutta se toinen puoli julkisuudesta on  julma.
Yrittäjyyden ja sinnikkyyden väliin hän vetää yhtäläisyysviivan.
– Se vaatii lujaa uskoa tulevaan ja omaan tekemiseen. Ohjaajana saan nyt luoda kokonaisuuksia, mutta näyttelijänä minun pitäisi vain yrittää olla sen paras osa.

www.raccoonbox.com

FAKTA
  • Paluumuuttaja
  • Konstantin Nikkari
  • 36-vuotias videotuottaja, näyttelijä ja malli.
  • Perusti yrityksensä Raccoonbox Oy:n vuonna 2014. Yhtiön toimialaa on elokuvien, videoiden ja televisio-ohjelmien tuotanto.
  • Varttunut taiteilijaperheessä. Inkerin suomalaiset vanhemmat muuttivat Lohjalle 90-luvulla, kun Konstantin oli 4-vuotias.
  • Kirjoitti ylioppilaaksi Lohjan Yhteislyseon lukiosta.
  • Harrastanut mm. harmonikan soittoa, tennistä ja telinevoimistelua. Nykyisin treenaa tavoitteellisesti Länsi-Uudenmaan urheilijoissa Vesa Mäen valmennuksessa pikajuoksua ja seiväshyppyä.

Kirjoitus julkaistu ensin Länsi-Uusimaa lehdessä [23.10.2022]. Kirjoittaja Hanna Henriksson.

Konstantin Nikkari

Konstantin Nikkari

Konstantin fills the role of a director in Raccoonbox crew. His goal is to learn the art of story telling, human mind and entertainment. Konstantin is the main editor of Raccoonbox blog.